Bilindiği gibi yem maddelerinin sindirilebilirliği bir çok faktör etkilemektedir. Llano, bu faktörlerin başında rasyondaki kaba ve konsantre yem oranının, yemlerin fiziksel formunun ve kalitesinin geldiğini belirtmekte  ve yaşama payı üzerinde verildiğinde kötü kaliteli yemlerin sindirilebilirliğinin iyi kaliteli olanlara göre daha fazla azaldığını, rasyonda konsantre yem oranı arttıkça kaba yemin sindirilebilirliğinin düştüğünü ileri sürmektedir. Thomas, arpa posasının ve suyunun içerdiği bazı maddeler nedeniyle sindirilebilirliği ve yem tüketimini düşürdüğünü belirtmektedir.

Protein Sindirilebilirliği :

Arpa posası hakkında son yıllara ait çalışmalar arpa posasının protein sindirilebilirliği üzerinde yoğunlaşmaktadır ve rumendeki sindirilme oranının ruminantlarda verim üzerine etkileri araştırılmaktadır.

Armentano ve ark. ,süt sığırlarının rasyonları kolay yıkımlanabilir protein kaynakları ile takviye edildiği zaman, proteinlerin rumendeki yıkımlanma hızının protein sentez hızını geçtiğini ve bu durumun yem nitrojeninin yetersiz olarak kullanılmasına ve amonyak şeklinde absorbe olmasına neden olduğunu belirtmekte ve rumendeki yıkımlanmaya dayanıklı protein kaynaklarının duedonuma geçen protein miktarını arttırarak süt verimini olumlu yönde etkilediğini ileri sürmektedir.Seymour ve Polan,süt sığırlarıyla yaptığı bir çalışmada düşük ve yüksek enerji kapsayan rasyonların protein eksikliğini ,soya fasülyesi küspesi veya arpa posası ile tamamlamıştır. Çalışmanın sonuçları yüksek enerji kapsayan rasyonda bir fark görülmemesine rağmen, düşük enerjili rasyonda, arpa posası verilen grupta süt veriminin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırmacı bunun nedenini arpa posasının rumendeki yıkımlanmaya dayanıklı ve duodenuma geçen protein miktarının daha fazla oluşuna, bu durumun da doku mobilizasyonunu arttırmasına bağlamaktadır.

Besi sığırlarında soya küspesi yerine arpa posasının kullanılmasının canlı ağırlık kazancı ve yemden yararlanmayı arttırdığı belirtilmekte ve buna neden olarak yine arpa posasınındir rumendeki protein sindirilebilirliğinin düşük olması gösterilmektedir.

Birçok araştırmacı arpa posasının protein kapsamının rumendeki sindirlebilirliğinin düşük olmasının verim ve yemden yararlanmayı olumlu yönde etkilediği fikrinde birleşmektedir.

Koyunlarda protein sindirilebilirliğinin çayır otuna göre çok daha fazla olduğu bilinmektedir.